Знаете ли, че чаят „каркаде“ всъщност е китайска роза?

В последните години на българския пазар се появиха редица нови видове чай и един от тях е именно чаят от каркаде. Малко хора свързват тази лекарствена напитка растението хибискус. Може би ви изненадваме, но именно този популярен като каркаде чай идва от растението, което по света го наричат суданска роза, китайска роза и чаена роза. Научното название е Hibiskus Sabdariffa.

Трябва да се знае, че приготвената от това растение отвара съдържа ниско количество кофеин и калории. Цветът и е рубинено червен на цвят и с характерен кисел вкус, затова често я наричат „кисел чай“. Има изключително полезни за здравето свойства, които трябва да се знаят.

– намалява кръвното налягане и се прилага при лечението на хипертония, както и при висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

– понижава холестерола, тъй като притежава внушителни антиоксидантни свойства. Защитава кръвоносните съдове и може да бъде полезен за хора с повишена кръвна захар и за диабетици, особено при диабет от тип 2.

китайска роза

-защитава черния дроб, или по-точно антиоксидантните му свойства неутрализират свободните радикали, намиращи се в тъканите и клетките.

– защитава от ракови заболявания. В института по биохимия в Чжун Шан, Тайван, предполагат, че чаят от каркаде забавя растежа на раковите клетки по пътя на активацията на апоптоза, който процес е известен с унищожаването на раковите клетки.

– противовъзпалителни и антибактериални свойства също притежава благодарение на голямото количество витамин С. предпазва от грип и простуда.

– притежава също антидепресантни свойства поради съдържанието на витамини и минерали като флавониди, а именно те спомагат за успокоение на нервната система.

– подобрява храносмилането и добре влияе на отделителната система в човешкия организъм.

– и не на последно място, спомага в борбата с килограмите!

About the author: adminangela