За подправките

Голяма част от подправките са лекарствени растения и поради тази причина често ги наричаме и билки. В тях се съдържат ароматни и вкусови вещества, минерални вещества, витамини. Те съдействат на храносмилането и особено важна роля имат при усвояването на мазнини от организма,както и трудносмилаемите храни.

Най-подходящи, разбира се, са откъснатите сутринта растения или непосредствено преди употребата им. Идеално би било към всяко ястие да се прибавят свежи подправки, листни, кореноплодни или пресни продукти. Едва ли има нещо по-вкусно от приготвената салата, набрана от млади растения в собствения дом. Домашното отглеждане на подправки изисква определени знания и опит, добити в собствени условия, които играят решаваща роля.

Всеки един начин на отглеждане – в саксия или сандъче на балкона, прозореца или в двора – се отличава със специфични условия. Трябва да ги знаем, за да получим с минимални усилия максимален ефект. Растенията растат навсякъде, но трябва правилно да се отнасяме към тях.

За да се увенчаят усилията ви с успех, нужно е да се следват определени правила, които ние от „Зеленинка“ с удоволствие ще ви запознаваме. 

– В апартамента, на балкона или на прозореца следва да се отглеждат ниски и не много разклоняващи се растения.

– Растения, изискващи повече място, се отглеждат в градината или на двора.

– Колкото повече земя има в саксията или сандъчето,толкова по-добре се чувства растението.

Всяко растение се нуждае от слънце, светлина и въздух. Това обаче не означава, че ако растението е в стая, трябва цял ден да е на слънце.

– За отглеждането в апартамента не е необходима горска почва или компост, които пък са незаменимо допълнение към почвата в двора. Хранителните вещества в тази почва не са в правилно съотношение, освен това може да съдържа вредни вещества или болестотворни зародиши.

– Най-добре е да се смеси торф и пръст от земята в гадината. Всички важни хранителни вещества се намират така в правилно съотношение.

– Изборът на растения, количеството и вида им се определят от оптималния разход в семейството. Този разход е препоръчително да е в разумен обем.

– Останалите ви семена не ги изхвърляйте. Ако не ги употребите, те са прекрасна храна за птичките през зимата.

– Не се страхувайте от отглеждането на подправки. Най-често резултатите са добри, отглеждането им става хоби поне на няколко члена от семейството и всички, особено децата, се радват да научат нещо ново за природата.

Екипът на Зеленинка“ ще предаде целия си опит под формата на статии и съвети. Ще препоръчаме количество растения, необходими за едно шестчленно семейство, а също така ще предложим и комплект,който можете да си закупите при желание.

подправките подправките-зеленинка подправки

About the author: adminangela