дафинов лист

Дафинов лист

Дафиновият лист е вечнозелено храстовидно растение или дърво с гъста листна корона от сем. Лаврови(Lavraceae) или т.нар. пирамидално дърво. Височината му може да достигне 10-15м. Листата му имат тъмнозелена окраска, малко по-светла от долната страна и са жилести, лъскави и елипсовидни, като към ръбчето на листа са леко вълнисти. Растението цъфти с дребни жълто-бели цветчета, събрани около стъблото в основата на листата. През ноември дава плод – черно-сини яйцевидни костилкови плодове. Цялото растение е ароматно, като листата и плодовете се използват за подправки от четвъртата година нататък, когато дръвчето става плодоносно.

Родината на дафиновия лист е Мала Азия и Средиземноморието. Хората го използват от стари времена и именно с клонките на това дръвче са правили венците за глава на императори, герои и атлети в Древна Гърция и Рим. В средните векове дафиновият лист е символизирал добротата и е служил за защита от зло и мълния. Днес се отглежда най-много в Турция, Гърция, Италия, Франция, Испания, Португалия, Албания, Югославия и Гватемала.

дафинов лист

В кулинарията дафиновият лист е незаменим за маринати, бульони и рибни сосове и супи, както и за варено месо. Може да се вари заедно с основните продукти, но не е препоръчително да е твърде за дълго. Хубаво е да стои 10-15 минути по време на варенето на ястието, след което да се извади. В сосовете може да сложите прах от дафинов лист и то само когато са студени.

Това растение има приложение и в медицината. Предотвратява киселини, подобрява храносмилането и повишава апетита. Компреси от смлени листа се използват при изгаряния и рани от порязване. А маслото от плодовете се използва при приготвянето на ликьори, в парфюмерията и във ветеринарната медицина.dafinov_list-610x300

About the author: adminangela